Vad är en rörmokare och hur blir man en?
Vad är egentligen en rörmokare? Som rörmokare eller VVS-montör som det också ofta kallas, arbetar man med att montera och installera rör och rörsystem, värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element, det mesta inom badrum till exempel handfat och badkar, helt enkelt det mesta som gör det till en bra inomhusmiljö. VVS står helt enkelt för värme, ventilation och sanitet. Förutom att självklart utföra sitt arbete i privata bostäder, kan man också arbeta på sjukhus, kontorslokaler, butiker och andra sorters byggnader. Man kan jobba med service, ombyggnad och/eller nybyggen.
Om man arbetar med service har man oftast en egen servicebil med de verktyg och reservdelar som behövs i det vardagliga arbetet. Man arbetar också då oftast ensam. Arbetar man istället med ombyggnationer eller nybyggen ingår man oftast i större arbetslag och arbetar därmed med andra människor inom olika yrkeskategorier.
Att bli en rörmokare eller VVS-montör passar en bäst om man tycker om att arbeta med händerna och även få ett socialt och flexibelt arbete. Det är en fördel om man inte har tummen mitt i handen utan snarare är praktiskt lagd och har ett intresse för teknik då man kan behöva läsa olika tekniska manualer och ritningar. Arbetet kan vara fysiskt hårt emellanåt varpå det är en fördel om man har en god fysik. Arbetet är också ofta fritt avseende arbetstid
Utbildningen
Att bli en rörmokare eller en VVS-montör kan man bli genom olika utbildningar. Det enklaste är kanske att gå ett VVS- och fastighetsprogram på gymnasienivå med inriktning mot VVS. Efter gymnasiet arbetar man som en lärling på ett företag i fyra perioder, totalt under 3 400 timmar under cirka två års tid. Sedan genomför man ett gesällprov hos VVS-branschens yrkesnämnd och får man då godkänt så är man färdigutbildad och får sin yrkesexamen som branschcertifierad VVS-montör.
Vill man sedan plugga vidare efter gymnasiet inom samma område, finns det olika specialistprogram inom olika områden. Man kan till exempel läsa till civilingenjör inom miljö och teknik på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Man kan också läsa vidare inom samhällsbyggnad till exempel vid KTH i Stockholm eller vid Mälardalens Högskola.
Om man inte har läst ett gymnasieprogram där man blir rörmokare eller VVS-montör kan man gå yrkesinriktade utbildningar, så kallade YH/KY-utbildningar, eller inom annan vuxenutbildning på Komvux. Det finns också företagsutbildningar om man redan arbetar på ett företag inom branschen och då i form av fortbildning för de anställda.