Att göra efter du valt takläggare 

Posted by on


Det finns många guider på internet gällande saker som är bra att tänka på när man ska anlita hantverkare, som exempelvis takläggare skåne. Det är dock lätt att stanna upp efter man valt takläggare och bli osäker på vad som händer härnäst. Det finns säkert en hel del saker du ännu inte fått information om från din takläggare. Den viktigaste delen innan arbetet påbörjas är även kvar att göra – nämligen att skriva ett avtal. 

Skriva avtal 

När du anlitar en takläggare är det oerhört viktigt att ni tillsammans skriver ett avtal. Här måste eventuella sista frågor besvaras så som om takläggaren arbetar på totalentreprenad? Erhåller de aktuella certifikat? Hur kommer arbetet utföras? Hur långt tidsspann kommer arbetet utföras på? Efter du fått svar på alla dina frågor och ni är fullkomligt överens om hur arbetet ska utföras är det dags att skriva ett avtal. I avtalet ska allt ni kommit överens om finnas nerskrivet.

Lägg upp en plan med takläggaren 

Vidare måste du lägga upp en konkret plan tillsammans med din takläggare takläggarenmalmö.se. Besvara följande frågor:  

  • Vad händer om något går snett under arbetets gång? 
  • Vem ska beställa materialet? 
  • Vad händer om material går sönder eller skadas under arbetet? Vem betalar? 
  • Vad händer om arbetet inte blir utfört inom avsedd tidsram? 
  • Vad händer om ansvarig för projektet bli sjuk eller något inträffar som innebär att projektet inte kan färdigställas? 

Se till att inte lämna något till slumpen utan att du och takläggaren tillsammans kommer överens och bestämmer hur ni ska gå tillväga om oförutsägbara händelser inträffar. Seriösa takläggare har en standard på hur de hanterar detta och det brukar redan vara inkluderat i avtalet. Tänk dock på att dubbelkolla att alla eventuella frågetecken besvaras innan arbetet påbörjas för att undvika missförstånd. 

Se till att få en garanti 

Se till att du får en garanti från den takläggare du anlitar. Seriösa takläggare som arbetar professionellt och har hög kundnöjdhet erbjuder garanti till sina kunder. Vanliga tak har väldigt lång hållbarhet och därmed ska även garantin vara lång. En kompetent takläggare är självsäker i sitt yrke och kan garantera att taken de lägger kommer hålla under många år. Om en takläggare inte erbjuder någon garanti kan det vara ett tecken på att de inte är en seriös aktör i branschen. Uteslut därför alltid takläggare som inte erbjuder någon slags garanti. Garantin ska inkluderas i avtalet, helst utan att du ens efterfrågar den. Det ska helt enkelt vara en självklarhet att du som kund blir erbjuden en garanti. Garantin förutsätter dock att du sköter om ditt tak på det sätt din takläggare rekommenderar dig att göra. Om du inte genomför korrekt underhåll finns det en risk att garantin inte gäller om något går snett. Se till att läsa det finstilta i avtalet för att veta vad som gäller.