Anlita takläggare – huvudentreprenad och underentreprenörer 

Posted by on


Om du planerar ett större renoveringsarbete med ditt tak så som ett fullständigt takbyte, kan det vara att takfirman du anlitar väljer att ta in underleverantörer för att utföra delar av arbetet. Egentligen spelar det ingen roll för dig som kund om en och samma takfirma utför hela arbetet eller om det är flera firmor som är inblandade. Huvudsaken är att arbetet utförs på rätt sätt och att avtalet följs.

Målarfärg, pensel - Måla eller tvätta tak?

Avtal med takfirma 

Det viktigaste när du skriver avtal med en takfirma är att det ska besvara alla frågetecken. Avtalet behöver inte vara speciellt komplicerat eller avancerat. Det viktigaste är att du och hantverkarna du anlitar har full koll på vad som gäller. Se till att ni bestämmer när jobbet ska utföras, när det ska vara klart och hur ni går tillväga om saker och ting inte går som det ska. Vad händer om arbetet inte blir klart inom den avtalade tiden? Kanske kan du avtala om att få rabatt på slutpriset om arbetet inte genomförs inom tidsramen ni satt upp tillsammans? Kom även ihåg att avtala om priset och när det ska betalas. Det kan vara särskilt viktigt om du inte kommer ha möjlighet att betala hela kostnaden på en gång. Försök undvika förskottsbetalningar om det är möjligt då det innebär en del risker. Du ska aldrig betala hela totalsumman förrän hela arbetet är slutfört.  

Offert från takfirma 

Innan du skriver på något avtal ska du få en offert från din takfirma. Följande saker är viktiga att kontrollera utifrån offerterna du samlat in. 

  • Har takfirman arbetet med liknande projekt tidigare? Ta gärna in referenser som ett komplement till offerten så kan du se svart på vitt hur tidigare kunder upplevt takfirmans arbete. 
  • Står takfirmans organisationsnummer med på offerten? Om inte är det viktigt att du tar reda på det för att kontrollera företaget. 
  • Ta priset med en nypa salt. Tänk på vad du får för pengarna du betalar. Om en takfirma har dyrare priser än en annan kanske det finns en orsak bakom det. Försök hitta den orsaken för att bättre förstå vilket pris du erbjuds.