Hur går en renovering av ett kök till? 

Posted by on


Nu i semestertider när många är hemma mycket, och kanske spenderar mycket tid i sitt kök, kan det kännas lockande att ha ett fint och fräscht nytt kök att laga mat i. Då kan det kanske vara dags för en köksrenovering. Innan du börjar renovera ditt kök finns det en del saker som kan vara bra att tänka på, för att färdiga resultatet ska bli så bra som möjligt och för att det ska gå så smidigt som möjligt för dig och ditt hushåll under tiden som renoveringen pågår. 

Att planera renoveringen 

Det första du behöver göra är att planera hur du vill att ditt nya kök ska se ut. Det finns många leverantörer som säljer färdiga kök, som de sedan monterar in precis som de är. Fördelen med det är att det är smidigare för dig att slippa planera, samtidigt som priset ofta är lägre. Nackdelen är att du som konsument inte får lika stor kontroll över hur det färdiga köket kommer att se ut. Det blir svårare att anpassa det efter just dina önskemål. Om du vill planera ditt kök helt själv kan du antingen göra det, vilket kommer att kräva att du gör en del mätningar själv för att ta reda på vilka möbler som passar i ditt kök, eller så kan du ta in en expert som hjälper till, exempelvis en inredare. 

Själva projektet 

Om du är en duktig hantverkare kan du utföra renoveringen av köket själv, men annars är det i regel bäst att ta in experter. Om du tar in hantverkare är det bra att först kontakta flera företag så att du kan få flera offerter att jämföra, samt att göra upp en tydlig tidsplan innan renoveringen börjar. Man börjar med att riva ut det gamla köket, och forsla bort det gamla materialet. Detta kan man ofta göra själv. Från och med nu går köket inte att använda igen förrän köksrenoveringen är klar. Sedan är det dags för elektriker och rörmokare att göra sina förarbeten. Då drar de in bland annat elkablar och vattenledningar till nya handfat, diskmaskiner och vägguttag. Efter detta kommer det mest tidskrävande steget, nämligen att montera det nya köket med köksskåp, bänkskivor, vitvaror och köksluckor. Detta görs ofta av snickare. När detta är färdigt är det återigen dags för elektriker och rörmokare att komma tillbaka och installera sådant som spis, diskmaskin, handfat, kylskåp och frys. Sist men inte minst är det lite avslutande snickeriarbete kvar, så som att se över listerna, sätta upp hyllor eller kanske måla köksskåpen innan du kan flytta in i ditt kök igen.