Kategorier hos ditt tryckeri

Posted by on


Då ett tryckeri generellt har hundratals olika produkter som erbjuds till kunderna brukar dessa sorteras in under ett par olika kategorier.

Profilkläder

Profilkläder är kläder som bär företagets logotype eller på annat sätt gör reklam för ett företag. Det ges både till anställda, kunder och leverantörer. Kortfattat så är det alltså kläder med reklamtryck. För ett tryckeri som har textiltryck brukar profilkläder väga mycket tungt. Även om det finns privatpersoner som beställer egna tröjor m.m. så är det företagen och deras reklamkläder som dominerar.

Bildekor

Bildekor kan både vara enkla dekaler som kan sättas på rutan likväl som de betydligt större som används för striping. Att ha företagets namn och budskap på bilen är mycket effektiv marknadsföring oavsett om man gör det på företagsbilar eller sin egen. Då bildekor är en mycket klassisk trycksak hittas det oavsett vilket tryckeri som kontaktas. Det bör ses som standardutbud. I alla fall när det kommer till de enklare klistermärken som används på rutorna.

Presentreklam

Presentreklam kallas även för profilreklam och är gåvor som kan ges till kunder, leverantörer eller besökare på en mässa. Produkter som är relativt enkla och uppskattas av de flesta. Det kan vara allt från julgodis och kepsar till Orreforsglas och bäddset. Egentligen finns det inte några krav på vad presentreklam får bestå av då det viktiga är att mottagare uppskattar dessa.

Som företagare får man alltså tänka över vilka det är som ska ta emot reklamen och därmed vilka produkter som kan vara uppskattade. Är det bättre med hundratals pennor eller dyrare koppar?

Tryckmedia

Med tryckmedia menas reklammaterial som används aktivt för att nå ut med ett budskap. Det kan exempelvis vara banderoller, stora affischer eller beachflaggor. Även detta är otroligt vanligt att hitta i utbudet hos ett tryckeri. Detta inte minst om de vänder sig till företag och fokuserar på marknadsföringsmaterial.

Papperstryck

Visitkort, kuvert, brevpapper, fakturor och inbjudningskort…. Listan kan göra mycket lång på olika pappersprodukter som kan hittas hos ett tryckeri. Däremot har utbudet och efterfrågan minskat något med tiden då internet och social media tar en del av marknadsföringsbudgeten av en del företag. Förr var det självklart att trycka upp en ny produktkatalog varje år, skicka ut direktreklam och ha informationsblad i butikerna. Idag finns det mesta online och kunden förväntas scanna en QR-kod för att få upp information direkt i mobilen.

Prägling

Prägling sker exempelvis på läderprodukter. Det är visserligen ett trycksätt men betyder inte att man applicerar färg och tryck som vid många andra trycksätt. Istället sker prägling direkt på lädret genom att hårt tryck appliceras.

Almanackor och kalendrar

Almanackor och kalendrar hamnar egentligen inom kategorin papperstryck. Men eftersom det erbjuds både av tryckeri, fotoföretag och reklambyråer brukar det brytas ut och presenteras separat. Att ge bort en almanacka med bilder från företaget, från en hjälporganisation eller klassiska familjebilder är ett säkert kort när det kommer till julgåvor. Billiga att producera, alltid uppskattade och en produkt som håller sig aktuell i ett helt år.

Självklart kan det finnas andra kategorier. Exemplen ovan är tagna från ett stort tryckeri i Stockholm som med dessa kategorier presenterar sitt utbud.